Naujoji Bažnytinio paveldo muziejaus programėlė „Vargonai: grok ir sužinok“

2015 11 16

Programėlė „Vargonai: grok ir sužinok!“ supažindina su unikaliu Bažnytinio paveldo muziejaus eksponatu – senoviniais itališkais vargonais (pagamintais apie 1850). Parsisiuntę programėlę gausite vertingų žinių apie vargonų istoriją, sandarą, pasiklausysite žymių kompozitorių kūrinių ir net galėsite pagroti senaisiais itališkais vargonais!

Muziejuje eksponuojami vargonai yra Kelno (Vokietija) arkivyskupijos dovana muziejui jo atidarymo proga. Tai unikali muziejinė vertybė, vienintelis tokio tipo instrumentas Lietuvoje. Sprendžiant iš vargonų prospekto ir kitų detalių manoma, kad tai neapolietiškos tradicijos vargonai, į Vokietiją atkeliavę veikiausiai XX amžiuje iš pietų Italijos. Apie trisdešimt panašių vargonų, sukurtų Galasso dinastijos meistrų, yra Pietų Italijos regionų bažnyčiose. 2014 m. Vilniuje instrumentą perintonavo ir tvarkė italų restauratorius Giovanni Pradella.

Projektą inicijavo itin šiuo eksponatu besidomintys lankytojai: muziejaus darbuotojai ne kartą yra išklausę pageidavimų išgirsti instrumentu atliekamų kūrinių ar net juo pagroti. Dėl itin reikšmingos instrumento meninės ir istorinės reikšmės lankytojams negalima juo groti, tačiau sukurtoje programėlėje galima išgirsti šiais vargonais atliekamų kūrinių, taip pat žaidžiant edukacinį žaidimą patiems virtualiai juo pagroti, išgirsti autentiškus muziejaus vargonų garsus.

Programėle galima naudotis ne tik muziejaus ekspozicijoje, ją galima atsisiųsti ir į asmeninius planšetinius kompiuterius iš „Apple AppStore“ internetinės parduotuvės. Ten pat norintieji gali atsisiųsti ir muziejaus programėlę „Katedros varpinė“, kurioje galima rasti smagų komiksą apie Vilniaus įkūrimą, patyrinėti Vilniaus katedros varpinės istoriją ar paieškoti paslėpto lobio. Edukacinės programėlės yra nemokamos.

Projekto rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus arkivyskupija.




MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

           bernardinai.lt        
             

Rėmėjai

       Domus Maria