Prof. Vytauto Ališausko paskaita apie šv. Kazimierą

2018 10 03


2018 m. spalio 3 d. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9, Vilnius) prof. Vytautas Ališauskas skaitė paskaitą apie šv. Kazimierą. Renginys buvo skirtas paminėti 560-ąsias šv. Kazimiero gimimo metines.

Šv. Kazimieras, antrasis Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Kazimiero Jogailaičio ir Elžbietos Habsburgaitės sūnus, gimė Krokuvoje 1458 m. spalio 3 dieną. Auklėtas kaip būsimasis karalius, Kazimieras taip ir nespėjo užimti sosto, tačiau tapo Lietuvos šventuoju globėju. Jo gerbimo istorija neatsiejama nuo tarptautinių kultūrinių ryšių, sujungusių Lietuvą su kitomis krikščioniškojo pasaulio valstybėmis. Europos kultūros paveldo metų tema ragina kalbėti apie praeities ir ateities sąsajas, kurios išryškėja tikinčiųjų pagarbą šv. Kazimierui įamžinusiuose kultūros paveldo objektuose. Tačiau kuo šiandienos žmogui gali būti aktuali daugiau nei prieš penkis šimtmečius gyvenusio šventojo karalaičio asmenybė?

„Jei Kazimieras tebūtų tik prieš amžius jaunas miręs sosto įpėdinis, jis menkai domintų net istorikus. Tačiau jis peržengė savo epochą ir luomą. Taip jau esti, kad tie, kurie pasirenka be išlygų ieškoti Dievo, tampa „žmonėmis visiems laikams“. Ir Kazimierui prieš penkis šimtus metų tekę iššūkiai stebinančiai šiuolaikiški: rinktis malonumų kultą ar gyvenimo prasmę; būti pirmiausia valdovu ar žmogumi, einančiu meilės keliu; paklusti moralės nepripažįstančiam medicinos mokslui ar savo sąžinei. Pagaliau visais atvejais – ar daryti tai, ko iš tavęs tikisi ir reikalauja aplinka, ar klausyti Dievo ir būti pačiu savimi.“ (Vytautas Ališauskas)

Projekto „Šv. Kazimieras Vilniuje“ rėmėjai: Vilniaus arkivyskupija, Kultūros paveldo departamentas prie LR kultūros ministerijos






MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

           bernardinai.lt        
             

Rėmėjai

       Domus Maria