Muziejus nedirbs lapkričio 2 d.

2020 10 26

2020 m. lapkričio 2 d. Bažnytinio paveldo muziejus, Vilniaus katedros požemiai ir varpinė nedirbs. Šeštadienį, spalio 31 d., dirbsime valanda trumpiau – iki 17 val.

Visų Šventųjų dienos proga visą lapkritį muziejuje veiks paroda, kurioje galima apžiūrėti naujai restauruotus šventųjų atvaizdus iš Vilniaus arkivyskupijos bažnyčių. Viena iš parodoje pristatomų istorijų susijusi su pamaldumu šv. apaštalui Judui Tadui, kurio diena minima šiandien, spalio 28 d. Vilniaus Šv. Jono jėzuitų bažnyčiai kadaise priklausęs atvaizdas pavadintas šv. Judu Tadu, nors jame apaštalas pavaizduotas su kampainiu rankoje. Tai šv. Tomo atributas, nurodantis į pasakojimą, kad šis šventasis buvo pakviestas į Indiją pastatyti karaliaus rūmus, o tuomet daug vietinių gyventojų atvertė į krikščionybę. Šv. Judas Tadas – patekusių į beviltišką padėtį, dingusių žmonių ir daiktų globėjas, įprastai vaizduojamas su keliautojo lazda ir Jėzaus atvaizdu, kuriuo išgydė nuo raupsų karalių Abgarą.

Nežinia, kodėl šv. Tomo paveikslas buvo pervadintas kitu vardu, tačiau tai įrodo, koks stiprus buvo pamaldumas šv. Judui Tadui XVIII a. Vilniuje. Be to, „sukeistų“ apaštalų atvaizdų istorija primena ir Visų Šventųjų dienos reikšmę – tai šventė, skirta pagerbti visus, net ir nežinomus ar ilgainiui užmirštus Kristaus mokinius ir sekėjus.

Šv. apaštalas Judas Tadas (Šv. apaštalas Tomas)
Lietuva, XVIII a. pradžia. Aptaisas – Vilnius, XVIII a. II pusė
Karkažiškės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia
Anksčiau priklausė Vilniaus Šv. Jono bažnyčiai




MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

           bernardinai.lt        
             

Rėmėjai

       Domus Maria