Katalogo „Sakralusis Vilnius: piligrimų kelias nuo Aušros vartų iki Kalvarijų“ pristatymas

Liepos 1 d., ketvirtadienį, 17 val. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9, Vilnius) vyks katalogo „Sakralusis Vilnius: piligrimų kelias nuo Aušros vartų iki Kalvarijų“ pristatymas. Lietuvos nacionalinis dailės muziejus bendradarbiaudamas su Vilniaus arkivyskupijos Bažnytinio paveldo muziejumi parengė Vilniaus piligrimų keliui nuo Aušros vartų iki Vilniaus Kalvarijų skirtą parodą ir katalogą, kuriame bažnytinio paveldo tyrinėtojos menotyrininkės Rasa Adomaitienė, dr. (hp) Rūta Janonienė ir dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė pristato vilnietiškosios piligrimystės fenomeną, pamaldumo objektus, fotografijas, istorinę ir ikonografinę medžiagą.

Renginyje dalyvaus parodos kuratorės ir katalogo tekstų autorės, taip pat Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius dr. Arūnas Gelūnas, menotyrininkės Dovilė Barcytė ir dr. Dalia Vasiliūnienė, kunigas Julius Sasnauskas OFM. Renginys nemokamas. Maloniai kviečiame atvykti arba stebėti renginio transliaciją muziejų „Facebook“ paskyrose!

Vilniaus Kalvarijos – išskirtinis ansamblis, įkurtas Vilniaus vyskupui priklausiusiose Verkių žemėse, kelis šimtmečius buvęs gyvas tikinčiųjų traukos centras. XVII–XVIII a. suformuotas Vilniaus Kalvarijų ansamblis dėl savo gamtinio reljefo panašumo į teologų raštuose aprašytą Kristaus laikų Jeruzalę, taip pat dėl per šventinimo apeigas ant takelių išbarstytos iš Jeruzalės parvežtos žemės ir dėl sakralinio Kryžiaus kelio stočių ansamblio buvo suvokiamas kaip simbolinė Šventosios Žemės kopija. Svarbi ir memorialinė Vilniaus Kalvarijų paskirtis – jos primena ne tik pasaulio Išganymo istoriją, bet ir konkretų Lietuvos istorijos epizodą, nes buvo įkurtos Vilniaus išvadavimui iš maskvėnų okupacijos (1662 m.) atminti. Ypatinga gamtos ir architektūros dermė, kraštovaizdyje architektūrinėmis ir meninėmis priemonėmis įkūnytos simbolinės ir dvasinės prasmės traukė dailininkų ir fotografų dėmesį. Vilniaus Kalvarijų ansamblis ir jo lankymo tradicija atsispindi įvairiuose XIX a.–XX a. pirmosios pusės meno kūriniuose (tapyboje, akvarelėje, grafikoje), ypač fotografijoje. Kai kurie fotografai, pavyzdžiui, Johanas Hiksa, Stanislovas Fleris, Janas Bulhakas, Boleslova ir Edmundas Zdanovskiai, sukūrė ištisus fotografijų ciklus, kuriuose užfiksuoti nepakartojamo grožio Vilniaus Kalvarijų peizažai.

Katalogas ne tiek fiksuoja parodos eksponatus ir ikonografinę medžiagą, bet skatina iš naujo atrasti įvairių katalikiškų vienuolijų (dominikonų, karmelitų, Šv. Pranciškaus Mažesniųjų brolių observantų, jėzuitų) indėlį į „Sakraliojo Vilniaus“ kūrimą, priminti buvusį Kalvarijų kraštovaizdžio žavesį, taip pat pristatyti iki šiol nei tyrėjams, nei visuomenei plačiau nežinomus meno kūrinius, išsaugotus iš sovietmečiu susprogdintų Kalvarijų koplyčių, Šnipiškių koplytėlės, Aušros vartų lobyno.

Sudarytojos: Rasa Adomaitienė, Rūta Janonienė.
Tekstų autorės: Rūta Janonienė, Sigita Maslauskaitė-Mažylienė.
Recenzentės: Asta Giniūnienė, Dalia Vasiliūnienė.
Viršelio dailininkas – Juozapas Švelnys.
Leidinio dailininkė – Loreta Uzdraitė.
Leidėjas – Lietuvos nacionalinis dailės muziejus.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Rėmėja – Vilniaus arkivyskupija.

Prieš katalogo pristatymą vyks nemokama ekskursija po parodą – 15 val. LNDM Vilniaus paveikslų galerijoje, tęsinys 16 val. Bažnytinio paveldo muziejuje.

Paroda „Sakralusis Vilnius: piligrimų kelias nuo Aušros vartų iki Kalvarijų“ veiks iki liepos 4 d.

Liepos 3 d., šeštadienį, 15.30 val. vyks paskutinė ekskursija po parodą Bažnytinio paveldo muziejuje. Daugiau informacijos ir registracija tel. +370 5 269 7800, el. p. muziejus@bpmuziejus.lt.

Liepos 3 d. Muziejų nakties proga nuo 18 iki 24 val. parodą Vilniaus paveikslų galerijoje galima bus aplankyti nemokamai.

Siekiant užtikrinti saugumą, renginio lankytojų prašome prieš atvykstant įsivertinti sveikatos būklę, dėvėti apsaugines kaukes ir laikytis kitų saugumo reikalavimų. 




MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

           bernardinai.lt        
             

Rėmėjai

       Domus Maria