Pažink auksakalystės užkulisius – Europos paveldo dienos Bažnytinio paveldo muziejuje

2023 08 24

Europos paveldo dienose „Gyvasis paveldas: meistriškumo laboratorija“ Bažnytinio paveldo muziejus atskleidžia vieno iš seniausių ir garbingiausių amatų – auksakalystės – užkulisius. 2023 m. rugsėjo 12–16 dienomis muziejus kvies dalyvauti nemokamuose renginiuose  – edukaciniuose užsiėmimuose ir brangakmenių eksperto dr. Arūno Kleišmanto paskaitoje.

Meistriškumo laboratorija – tai vieta, kur susijungia žmogaus kūrybiškumas ir mokslas, įkvėpimas ir intuicija, smalsumas ir naujovių siekis, čia perimamos ankstesnių kartų žinios, įgūdžiai bei technologijos. Mūsų laikus pasiekę kultūros turtai – tai materialus nuolatinio žmonijos žinių gilinimo ir įgūdžių tobulinimo atspindys: daugelį šimtmečių meistrai kūrė savo laikmečiui inovatyvius sprendimus, naujas idėjas, technologijas, medžiagas. Šiandien suvokti šio palikimo vertę padeda įvairių sričių profesionalai, atsidėję kultūros paveldo išsaugojimui – architektai, tyrėjai, restauratoriai, muziejininkai ir kiti.

Bažnytinio paveldo muziejaus nuolatinėje ekspozicijoje rodomi įspūdingiausi iki šių dienų išlikę Vilniaus auksakalių dirbiniai bei Vilniaus katedros lobynas – pats seniausias ir gausiausias iš visų LDK bažnyčiose saugotų lobynų.

Bažnytinio paveldo muziejaus renginiai Europos paveldo dienomis

Rugsėjo 12, 13, 14 d. 14.00 val.

Edukacinė programa moksleiviams „Auksakalio dėlionė“

Edukacijos dalyviai gaus mokomųjų pažintinių kortelių rinkinius – juos naudos susipažindami su muziejaus ekspozicija ir vėliau galės išsinešti su savimi. Edukacinėse kortelėse – trumpi pasakojimai auksakalystės tema. Apie dirbinį kortelėse bus pasakojama iš menotyrininko, istoriko, religijų tyrėjo, heraldiko ir paties auksakalio perspektyvos, tad  edukacijos dalyvis galės geriau suprasti subtilią ornamentikos ir simbolių kalbą, sužinos, kaip senovėje buvo matuojama metalų praba, išmoks atpažinti liturginių indų, tauriaisiais metalais siuvinėtos tekstilės tipus.

Edukacijos trukmė – 1 val.
Renginys nemokamas. Kviečiame registruotis klases.
Būtina išankstinė registracija tel. + 370 5 269 7800, el. p. edukacija@bpmuziejus.lt

Rugsėjo 13 d. 18.30 val.

Dr. Arūno Kleišmanto paskaita „XVII–XIX amžiaus brangakmeniai ir jų imitacijos liturginiuose reikmenyse“

Brangakmenių ekspertas, geologijos mokslų daktaras, Arūnas Kleišmantas pristatys Lietuvos ir Europos liturginiuose reikmenyse ir istorinėse regalijose esančius brangakmenius bei jų imitacijas. Paskaitos metu bus pasakojama apie brangenybių klasifikavimo metodiką, jų identifikavimo procesą, apdirbimo ir šlifavimo būdus. Be to, sužinosime apie rubinų ir smaragdų imitacijas XVII–XIX a. liturginiuose reikmenyse ir medžiagas, naudotas klastočių gamybai, o taipogi – akmenis, puošiančius Vilniaus katedros lobyno liturginius indus. 

Renginys nemokamas.
Maloniai kviečiame! 

Rugsėjo 16 d. 12.00 val.

Šeimų edukacija dideliems ir mažiems „Auksakalio dirbtuvės“

Auksakalys – viena seniausių ir garbingiausių profesijų. Auksakalio darbo įrankiai:  įvairiausi kaltukai, plaktukai, gręžtukai, taip pat nedideles svarstyklės, svareliai, metalo lydimo krosnelė,  įvairios liejimo formos. Norint tapti meistru, reikėjo laikyti auksakalio egzaminą – nukalti taurę...

Edukacijoje daug sužinosime ir patirsime. Apžiūrėję Vilniaus auksakalių sukurtus dirbinius, pamatysime, kaip kalstomi votai, patys išbandysite metalo liejimo techniką. 

Edukacijos trukmė – iki 2 val.
Renginys nemokamas.
Būtina išankstinė registracija tel. + 370 5 269 7800, el. p. edukacija@bpmuziejus.lt

Visa Europos paveldo dienų programa: www.europospaveldodienos.lt.
Projektą iš dalies finansuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.




MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

           bernardinai.lt        
             

Rėmėjai

       Domus Maria