Spalį laikas skambinti varpais. Muziejus kviečia žmones su regos negalia

2023 09 25

Pasaulinė sveikatos organizacija spalį paskelbė neregių žinomumo mėnesiu, o spalio 15 d. minima Baltosios lazdelės diena. Mūsų muziejus prisijungia prie pasaulinės iniciatyvos ir skatina pažinti bažnytinį paveldą kitaip.

Spalį kviečiame asmenis su regos negalia užsukti į mūsų muziejaus kiemelį paskambinti XVIII amžiuje nulietais varpais! Pro vartus (Šv. Mykolo g. 9) įėję į kiemelį, dešinėje  pusėje rasite plaktukus – jais galėsite išgauti čia pat pritvirtintų dviejų varpų garsus.

Šie įspūdingi barokiniai varpai buvo nulieti 1733 m. Vilniaus senosios regulos karmelitų Visų Šventųjų bažnyčiai. Varpų reljefus galima paliesti – o papuošti jie šventųjų atvaizdais ir barokinėmis ornamentų juostomis. Juostas papildo reljefiniai įrašai, skelbiantys, kam priklausė varpai, kada jie buvo nulieti, kokia skambinimo paskirtis. Čia užrašytas ir karmelitų šūkis – ZELO ZELATUS SUM PRO DMINI DEO („Aš degu uolumu Viešpačiui, Galybių Dievui“). Ant didžiojo varpo yra meistro K. G. Šparo signatūra (parašas), o mažesnysis varpas dėl nežinomų priežasčių 1912 m. buvo nulietas iš naujo, naudojant ankstesnes puošybos formas. 

Spalio 13 ir 17 d. 14 val. muziejuje vyks edukacija pavieniams lankytojams „Simbolių kalba“ (būtina išankstinė registracija tel.  + 370 5 269 7800, el. p. edukacija@bpmuziejus.lt), pritaikyta asmenims su negalia. Klausydami pasakojimų ir liesdami tyrinėsime gražiuosius liturginius indus, aiškinsimės juos puošiančių simbolių prasmes, šifruosime simbolių kalbą. Patys gaminsime papuošalus susitraukiančio plastiko (shrink plastic) technika.

Šį edukacinį užsiėmimą galima užsisakyti ir grupėms nuo 10 asmenų.
Prašom iš anksto suderinti laiką tel. + 370 5 269 7800, el. p. edukacija@bpmuziejus.lt.

Edukacinis užsiėmimas trunka iki 1 val.
Kaina vienam asmeniui 2,5 Eur.




MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

           bernardinai.lt        
             

Rėmėjai

       Domus Maria