Šv. Kazimiero šventės renginiai Bažnytinio paveldo muziejuje

2024 02 27

Artėjant dangiškojo Lietuvos globėjo šv. Kazimiero dienai, Bažnytinio paveldo muziejus kovo 2 ir 9 dienomis kviečia į šventinius renginius – su pirmuoju Lietuvos šventuoju supažindinančias ekskursijas ir edukacinius užsiėmimus šeimoms.  

Šv. Kazimiero minėjimo tradicijai – 420 metų 

Kovo 4 d. minimas šv. Kazimieras – popiežius Klemensas VIII paskelbė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos karalaitį šventuoju 1602 metais. Ši džiaugsminga žinia, kartu su pašventinta purpurine šv. Kazimiero vėliava, pasiekė Vilnių tik po dvejų metų, todėl pirmosios iškilmingos šv. Kazimiero minėjimo apeigos Vilniuje įvyko 1604 metais. Taigi šiemet šiai tradicijai sukanka 420 metų. Amžiams bėgant kasmetinė procesija Vilniaus gatvėse šv. Kazimiero garbei peraugo į pirmąją pavasario šventę – šiandien tai viena seniausių miesto švenčių. 1636 m. popiežius Urbonas VIII paskelbė šv. Kazimierą Lietuvos globėju, o jo palaikai buvo iškilmingai perkelti į naują jam pašvęstą koplyčią Vilniaus katedroje.

Šv. Kazimierui skirtos ekskursijos ir edukaciniai užsiėmimai šeimoms

Muziejus kviečia prisiminti šv. Kazimiero asmenį, sužinoti, kaip formavosi ir plėtojosi šventojo kultas, atrasti lobyne šventojo atvaizdus, o jauniausius lankytojus – pažinti šventojo asmenybę per kūrybinę veiklą ir žaidimus.

Ekskursijoje „Šv. Kazimieras lobyne“ bus galima išvysti įspūdingą figūrinį šv. Kazimiero relikvijorių, muziejaus gidės parodys  XVII a. vid. aukso taurę puošiantį šv. Kazimiero atvaizdą, padės atrasti mažiausius, vos pastebimus šventojo atvaizdus kitose lobyno vertybėse.

Ekskursijoje „Du Lietuvos globėjai“ bus rodomi mažiau žinomi šv. Kazimiero atvaizdai, kuriuose šventasis vaizduojamas poroje su Vilniaus globėju šv. Juozapatu Kuncevičiumi.

Mažiesiems lankytojams muziejus siūlo pažinti karalaičio asmenybę per kūrybinę veiklą, pritaikytą šeimoms: edukatorės papasakos šv. Kazimiero gyvenimo istoriją, paaiškins, kaip atpažinti šv. Kazimierą tarp kitų šventųjų, kvies nagrinėjant ekspoziciją žaisti atradimų žaidimą ir pažinti karalaičio gyvenimo istoriją, pamokys dekoruoti šilko skareles.

Šv. Kazimiero šventės renginių Bažnytinio paveldo muziejuje programa

Į visus renginius būtina išankstinė registracija tel. + 370 5 269 7800 arba el. paštu edukacija@bpmuziejus.lt. Bilietus į renginius galima įsigyti muziejaus kasoje arba „Paysera Tickets“ sistemoje.

Kovo 2 d.

12.00 Šeimų edukacija „Šventasis karalaitis“

Kaip atrodė Vilniaus karalaitis? Kokie gyvenimo įvykiai formavo jo asmenybę?

Šv. Kazimieras mene vaizduojamas su Lietuvos didžiojo kunigaikščio karūna ir apsiaustu (mantija), vienoje rankoje jis paprastai laiko kryžių, kitoje – leliją. Klausydamiesi šv. Kazimiero gyvenimo istorijos mažieji muziejaus lankytojai iš kaladėlių sudėlios ikoninį šv. Kazimiero atvaizdą, o praktinėje dalyje kartu su tėveliais lelijų piešiniais ištapys šilko skareles.

14.00  Ekskursija „ Šv. Kazimieras lobyne“

Ar jums teko dalyvauti Kaziuko mugėje?  Nors praėjo ne vienas amžius nuo tada, kai šv. Kazimieras vaikščiojo sostinės gatvėmis, visa Lietuva jį atsimena ir švenčia jo dieną. Apžiūrėsime šv. Kazimiero atvaizdus ant XVII–XX a. liturginių reikmenų ir tekstilės, pamatysime ištaigingus relikvijorius ir didžiausią votą šventajam, liudijančiam apie jo gerbimo plėtrą. Prisiminsime šių vertybių istorijas ir papasakosime, dėl kokių su šv. Kazimieru susijusių malonių ir stebuklų  plito pamaldumas jo asmeniui.

15.30 Ekskursija „Du Lietuvos globėjai”

Šv. Kazimiero ir šv. Juozapato Kuncevičiaus gyvenimus simboliškai sujungė Vilniaus miestas, o bendri šių šventųjų atvaizdai plito nuo XVII a. Po šv. Kazimiero paskelbimo šventuoju ir šv. Juozapato Kuncevičiaus palaiminimo šie šventieji pripažinti Abiejų Tautų Respublikos globėjais, tad ikonografijoje dažnai pradėti vaizduoti poroje.

Ekskursijoje tyrinėsime atskirus šv. Kazimiero atvaizdus ir jo relikvijorius, saugomus lobyne, aplankysime parodą „Tegul visi bus viena. Šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystei – 400“, kur apžiūrėsime retai eksponuojamus bendrus  šv. Kazimiero ir šv. Juozapato Kuncevičiaus atvaizdus, aptarsime jų sukūrimo aplinkybes.

Kovo 9 d.

11.00 Šeimų edukacija „Vilniaus karalaičio istorija“

Karalaičio Kazimiero idealą nusako psalmės žodžiai: „Tas, kurio rankos nekaltos ir širdis tyra“ (Ps 24, 4). Jaunasis princas gyveno tuo metu, kai karališkojo luomo pranašumai ir valdovo politinė galia teikė daug privilegijų, prabangos ir malonumų. Karališkosios šeimos atstovai, atsisakę prabangos ir turtų dėl aukštesnių idealų ir tikėjimo, neretai susidurdavo su šeimos ir aplinkinių pasipriešinimu ir spaudimu. Karalaičiui, kuriam buvo numatyta paveldėti sostą, gyventi „paprastą“ ir kuklų gyvenimą nebuvo lengva – reikėjo daug drąsos, ištvermės ir atsidavimo.

Žaisdami atradimų žaidimą pažinsime šv. Kazimiero gyvenimo bei gerbimo istoriją, sudėliosime karalaičio atvaizdą.

14.00  Ekskursija „ Šv. Kazimieras lobyne“

15.30 Ekskursija „Du Lietuvos globėjai”

Daugiau informacijos: tel. + 370 5 269 7800, el. paštu muziejus@bpmuziejus.lt, www.bpmuziejus.lt


Muziejaus veiklą finansuoja Vilniaus arkivyskupija ir Lietuvos kultūros taryba.

BPM informacija




MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

           bernardinai.lt        
             

Rėmėjai

       Domus Maria