Parodos „Tegul visi bus viena. Šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystei – 400“ uždarymo savaitė

2024 04 19

Paskutinę balandžio savaitę Bažnytinio paveldo muziejus atsisveikina su paroda „Tegul visi bus viena. Šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystei – 400“ ir kviečia ją aplankyti kartu su kuratorėmis. Šios reikšmingos parodos uždarymo proga muziejus taip pat kviečia pasivaikščioti po Senamiestį sekant unitų pėdsakais ir dalyvauti naujos knygos – ankstyviausių šv. Juozapato gyvenimo ir kankinystės šaltinių – pristatyme.

Valstybiniu lygmeniu inicijuotas 400-ųjų šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystės metų minėjimas – išskirtinis įvykis, jis paskatino įvairių sričių tyrėjus atkreipti dėmesį į primiršto Vilniaus šventojo, kuris buvo paskelbtas pirmuoju unitų šventuoju, gyvenimo istoriją ir jo epochos reikšmę. Ilgiau negu metus trukęs šv. Juozapato minėjimas, kurį pradėjo muziejuje inicijuotas paskaitų ciklas „Kijevo krikščionybės skaitiniai Vilniuje“, prisidėjo prie Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos kultūros paveldo garsinimo Europoje. Šv. Juozapato gimimo dangui 400-ąsias metines pažymėjusios parodos, konferencijos, leidybos projektai ir kitos iniciatyvos atkreipė dėmesį į šventojo asmenybę, Bažnyčios unijos atsiradimo aplinkybes ir parodė, kokia aktuali šiandien tebėra šv. Juozapato puoselėta vienybės idėja. 

Muziejaus paroda, veikianti iki balandžio 27 d., – vienas didžiausių minėjimo programos renginių; joje nušviesti šv. Juozapato nuopelnai, jo kultas, punktyriškai pristatytas jo gyvenimo kontekstas: Vilnius, Bazilijonų ordinas, Bažnytinė unija. Didelę dalį vertybių – unikalią XVII a. rytų apeigų liturginių drabužių ir reikmenų kolekciją, unitų vyskupų portretus – paskolino pagrindinis parodos partneris Lietuvos nacionalinis muziejus. Šv. Juozapato atvaizdai atkeliavo iš Ukrainos A. Šeptyckio nacionalinio muziejus, o seniausias parodos eksponatas Žyrovičų Evangelija (XVI a. vid.) – iš Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos. Parodoje pristatomi šv. Juozapato relikvijas saugantys relikvijoriai pasakoja šventojo relikvijų likimą, o šiuolaikiniai eksponatai liudija apie iki šiol gyvą jo kultą. Pasak muziejaus direktorės Ritos Pauliukevičiūtės, kuri yra ir viena iš parodos kuratorių, „Svarbi ne tik šventojo gyvenimo istorija – pati jo epocha reikšminga Abiejų Tautų Respublikos, mūsų valstybės, kuri buvo bendra kelioms tautoms (dabartinėmis sąvokomis, tai lietuviai, lenkai, ukrainiečiai, baltarusiai arba rusėnai), istorijai. Tuomet šv. Juozapatas vienijo mūsų regiono tautas. Dabar jį vadinam Ukrainą ir Lietuvą jungiančiu šventuoju, bet jis vienijo visus Abiejų Tautų Respublikos piliečius. Tokį reiškinį sunku suprasti šiais laikais, bet jis praplečia mūsų valstybės ir regiono vienybės suvokimą.“


 

Uždarymo programos akcentu taps knygos apie Šv. Juozapato Kuncevičiaus gyvenimą ir kankinystę pristatymas Bažnytinio paveldo muziejuje balandžio 25 d. 18 valandą. Senosios raštijos tyrėjų Mintauto Čiurinsko ir Onos Dilytės-Čiurinskienės parengtame leidinyje – pirmasis iš lotynų kalbos išverstas šv. Juozapato Kuncevičiaus gyvenimo ir kankinystės aprašymas, jį papildo poezijos spaudinio publikacija. Pateikiami šių šaltinių tyrimai, vertimai ir komentarai. Leidinys iliustruotas ankstyviausiais šv. Juozapato bei jam skirtų veikalų atvaizdais, skelbiamas pirmojo laiško apie kankinystę vertimas ir kt. Pristatymo renginyje apie knygą kalbės jos rengėjai, leidinio recenzentas dr. Darius Baronas, istorikas dr. Liudas Jovaiša, renginį moderuos viena parodos „Tegul visi bus viena. Šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystei – 400“ kuratorių Vaiva Vasiliauskaitė. 

Parodos ir ją lydinčių tyrimų medžiaga pateks į katalogą, kurį muziejus planuoja išleisti šių metų pabaigoje – jo pristatymas simboliškai užbaigs šv. Juozapato Kuncevičiaus 400 metų kankinystės jubiliejaus minėjimą.

Parodos uždarymo renginių programa

Vietų į ekskursijas skaičius ribotas, todėl būtina registruotis iš anksto tel. + 370 5 269 7800 arba el. paštu edukacija@bpmuziejus.lt.

Visą savaitę muziejuje bus rodomas Editos Mildažytės sukurtas filmas „Visa yra vienis. Šventasis Juozapatas“, skirtas Šv. Juozapato metų minėjimui.

Balandžio 20 d. 15.30 val., 27 d. 12.00 ir 15.30 val.

Ekskursija po parodą „Tegul visi bus viena. Šv. Juozapato Kuncevičiaus kankinystei – 400“ su kuratore

Balandžio 25 d. 18 val.

Šv. Juozapato Kuncevičiaus gyvenimo ir kankinystės šaltinių knygos Pirmasis Juozapato Kuncevičiaus gyvenimo aprašymas „Relatio“ (1624). Palaimintojo Juozapato kankinystės poezija XVII a. knygelėje „Rhythmus“ pristatymas

Gegužės 3 d. 16.00 val.

Ekskursija po senamiestį „Unikali unija“ Ukrainai paremti

Projekto rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Vilniaus arkivyskupija, UAB „Domus Maria“, UAB „Baltisches Haus“.

Knygą finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.



MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

           bernardinai.lt        
             

Rėmėjai

       Domus Maria