Paroda-žaidimas „Varpinė – Vilniaus laiko juosta“

2023 08 23

Paroda-žaidimas, skirtas 700 metų Vilniaus jubiliejui.  

Kaip vaikų amžius matuojamas darant įkartas durų staktoje, taip šiame bokšte galėtume įrėžti čia nutikusių įvykių skalę. Vilnius jau nebe vaikas, bet dar jaunas, 700 metų, miestas. Varpinę galėtume laikyti jo bendraamže, visa ko liudininke – tik ne statiška, o augusia, besikeitusia kartu su juo.

Bokšto pamatus skalavo potvyniai, gaisrai lyg krosnyje degino konstrukcijas, lydė akmenis ir plytas, vykstant karams mūrus ardė šaudmenys; aplink vaikščiojo didikai ir amatininkai, šventieji ir išdavikai, priešai ir mylimieji. Architektai, mūrininkai, dailidės, kariai, varpininkai ir laikrodininkai zujo aukštyn žemyn mediniais ir mūriniais bokšto laipteliais. Nuo XVI a. čia skambančius varpus girdėjo visi miestelėnai. Jau 350 metų – lygiai pusę Vilniaus amžiaus – laiką skaičiuoja Jono Delamarso nulietas valandų varpas, jo dūžiai yra seniausias kultūrinis garsas Vilniuje.

Prie bokšto sugalvoję norą, vaikai sukasi ant „Stebuklo“ plytelės. Vyresnieji dar pamena, jog ne taip seniai, prieš keliasdešimt metų, šalia nusitęsė visą pasaulį nustebinęs Baltijos kelias, o po šio įvykio atėjo stebuklui prilygstanti laisvė ir nepriklausomybė.

Šioje parodoje siekiame priminti svarbiausius mūsų miesto, valstybės, Bažnyčios įvykius ir asmenis – visa tai yra atskaitos taškai norint perprasti mūsų sostinės kaitą. Kviečiame tyrinėti parodą, stalčiukuose paslėptas, ant stiklų per visą bokšto aukštį nutupdytas istorijas. Baldo stalviršyje perskaitysite ne tik Vilniaus, bet ir Europos įvykių laiko juostą. Tikimės, kad taip iš kitų kraštų atvykę mūsų miesto lankytojai galės aptikti suprantamas paraleles, Vilniaus įvykius atpažinti kaip neatsiejamus nuo Vakarų kultūros procesų. Kopdami aukštyn, grožėkitės miestu, atraskite varpinę, atpinkite čia susivijusią Vilniaus laiko juostą.

Parodos kuratorės ir tekstų autorės: Inga Cironkaitė-Bendžienė ir Ugnė Kraulaidytė
Redaktorė – Audra Kairienė

Vertėja – Aušra Simanavičiūtė
Dailininkas – Žilvinas Jagėla
Dizainerė – Laura Varžgalytė
Muziejaus veiklą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus arkivyskupija
Parodos rėmėja – Vilniaus miesto savivaldybė
Informaciniai rėmėjai: „Vilnius 700“, UAB „Media Traffic“, bernardinai.lt, žurnalas „IQ“,  Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, knygynas „Vaga“.
Renginys – www.700vilnius.lt programos dalis.
Daugiau informacijos: el. p. varpine@bpmuziejus.lt, tel. +370 600 12080.





MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

           bernardinai.lt        
             

Rėmėjai

       Domus Maria